Despre Proiect
Spune-mi o poveste, un proiect organizat de Asociația VolumArt și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a început în luna aprilie 2019 cu atelierele pentru copii și adolescenți, susținute la Școala Ferdinand I și The Social Incubator, partenerii proiectului.
Ediție 2020
Schimbarea începe cu tine!
Între 25 octombrie și 15 noiembrie 2020, pe gardul de incintă al Muzeului Colecțiilor de Artă dinspre Calea Victoriei, sunt expuse benzi desenate și afișe realizate în cadrul atelierelor online ale proiectului SPUNE-MI O POVESTE #fără plastic, organizat de Asociația VolumArt, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. În același timp, la Școala Gimnazială nr. 1 din Cornetu vor fi expuse creațiile din cadrul atelierelor realizate fizic în localitate, în condiții de distanțare fizică și cu respectarea tuturor măsurilor igienico-sanitare.
Care sunt cele mai frumoase povești din viața voastră? Cele din copilărie, desigur. Există printre noi cei care au puterea de a crea eroi și povești, de a ne atrage în lumea lor de fantezie și imaginație - autorii. Pe ei îi căutăm prin intermediul proiectul Spune-mi o poveste, pe autorii aflați la începuturile călătoriei, când toate visurile sunt posibile, eroii sunt chiar ei. Și anul acesta i-am pus față în față cu un erou negativ puternic și viclean: plasticul care ne poluează planeta.
Anul 2020 a fost plin de povești și ne-a adus provocări unice. Planurile noastre din 2019 au suferit modificări importante anul acesta, dar am reușit să suținem atelierele proiectului, să cunoaștem virtual copii talentați și să aflăm cum s-ar implica ei în acțiuni pentru o lume #fără plastic, o lume durabilă. Spune-mi o poveste este un proiect de educație non-formală care crede în talentul copiilor și încurajează tânăra generație să devină un agent al schimbării. Credeți-ne pe cuvânt, ei pot schimba lumea în bine!
Timp de trei săptămâni, între 22 septembrie și 10 octombrie, în cadrul a cinci ateliere realizate fizic și șapte ateliere online, peste 30 de copii din București, Brăila, Cornetu, Giurgiu și Arad au descoperit și s-au antrenat în tainele dezvoltării benzilor desenate, ale illustrării de povești. Super eroii deja consacrați i-au inspirat să scoată la iveală propriile lor povești, aventuri ale unor eroi încă necunoscuți, care se luptă pentru o lume durabilă, o planetă fără plastic.
Schimbare începe cu tine, Mâncătoarele rechizitelor școlare, Plastic kills!, Eroul anonim, sunt doar câteva dintre poveștile pe care copiii le-au scos la iveală, în care persoanje principale sunt extratereștri, copii, broaște țestoase, fachiri, pet-uri și cutii de aluminiu, chiar și Planeta albastră.
Alexandra Ștefania, Alexandra Cristina, Andreea N., Andreea T., Andrei Cristian, Cătălin, David, Daria, Eduard, Teodora și Sânziana (Cornetu), Ana, Alexia Laura, Alexia S., Bianca, Dante, Eva T., Eva C., Maya și Sânziana Elena au venit alături de noi, Asociația VolumArt, în aventura Spune-mi o poveste #fărăplastic și acestea sunt poveștile lor care ne invită în lumea plină de fantezie a copilăriei și a celor implicați civic.
Ediție 2019
Benzile desenate sunt unul dintre cele mai populare vehicule de comunicare a poveștilor, în rândul celor cu spirit tânăr. De-a lungul timpului ele au născut personaje legendare, precum Tin Tin, care a debutat în anul 1929 și de atunci este publicat și republicat în milioane de exempalre care au fascinat copiii din lumea întreagă. Topolino, Mickey Mouse-ul lui Disney, ajunsese atât de popular în Italia celui de-al doilea război mondial încât a fost singurul personaj american exceptat de cenzura fascistă. „Vaillant le Journal de Pif” a avut în anii ’60-’80 un succes nebun nu doar în Franţa, ci şi în România socialistă. Fabulosul album Istoria benzii desenate româneşti, semnat de Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu în 2010, aproape că nu mai lasă nimic de spus (în plus) despre ceea ce a însemnat banda desenată la români în secolul XX. Nici despre Marvel și DC Comics nu mai este nevoie să vorbim, personajele lor populează astăzi atât marile ecrane, cât și imaginația copiilor, într-unele din cele mai de succes blockbustere.
„Proiectul s-a născut într-o lume de oameni mari din dorința de a le oferi copiilor un spațiu unde universul lor interior să prindă viață, să dea formă emoțiilor lor și viziunii lor despre lumea în care trăiesc.
Trăim într-o societate în care suntem înconjurați de milioane de imagini, mesaje și povești scrise de alții și vrem să-i încurajăm pe copiii și adolescenții participanți la atelierele din cadrul proiectului să-și descopere propria voce și să-si scrie propria poveste.”, declară Judit Balint, Project manager
Timp de două luni, 30 de copii și adolescenți cu vârste între 9 și 18 ani, au descoperit și s-au antrenat în tainele dezvoltării benzilor desenate și poveștilor ilustrate, unul dintre cele mai iubite mijloace de comunicare a poveștilor pentru tânăra generație. Au fost alături de ei în acest demers, pe parcursul celor cinci ateliere, cei 2 traineri, ghizi în lumea fascinantă a benzilor desenate și a poveștilor: Octav Ungureanu, autor de benzi desenate și ilustrator, și Filip Columbeanu, scenarist.
În luna mai, cei 30 de participanți la ateliere au vizitat, iar cei care au ales să facă animații, au și lucrat la Centrul International de Cercetare si Educatie in Tehnologii Inovativ Creative – CINETic, în laboratoarele de design decor virtual și realtate augmentată.
Cei care au ales să facă animații au participat ;i la un atelier de două zile susținut de Departamentul de Animație al UNATC I.L. Caragiale și coordonat de Radu Igaszag și Nina Mihăilă, în urma cărora au fost realizate scurtmetraje de animație în tehnica stop motion.
Între 1 iunie și 15 iulie, expoziția Spune-mi o poveste a fost expusă la Școala gimnazială Ferdinand I, iar din 17 iulie ea va putea fi admirată pe gardul de incintă al Muzeului Național de Artă al României (MNAR).