Despre Proiect

Spune-mi o poveste, un proiect organizat de Asociația VolumArt și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a început în luna aprilie cu atelierele pentru copii și adolescenți, susținute la Școala Ferdinand I și The Social Incubator, partenerii proiectului.

Spune-mi o poveste

Benzile desenate sunt unul dintre cele mai populare vehicule de comunicare a poveștilor, în rândul celor cu spirit tânăr. De-a lungul timpului ele au născut personaje legendare, precum Tin Tin, care a debutat în anul 1929 și de atunci este publicat și republicat în milioane de exempalre care au fascinat copiii din lumea întreagă. Topolino, Mickey Mouse-ul lui Disney, ajunsese atât de popular în Italia celui de-al doilea război mondial încât a fost singurul personaj american exceptat de cenzura fascistă. „Vaillant le Journal de Pif” a avut în anii ’60-’80 un succes nebun nu doar în Franţa, ci şi în România socialistă. Fabulosul album Istoria benzii desenate româneşti, semnat de Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu în 2010, aproape că nu mai lasă nimic de spus (în plus) despre ceea ce a însemnat banda desenată la români în secolul XX. Nici despre Marvel și DC Comics nu mai este nevoie să vorbim, personajele lor populează astăzi atât marile ecrane, cât și imaginația copiilor, într-unele din cele mai de succes blockbustere.

„Proiectul s-a născut într-o lume de oameni mari din dorința de a le oferi copiilor un spațiu unde universul lor interior să prindă viață, să dea formă emoțiilor lor și viziunii lor despre lumea în care trăiesc.
Trăim într-o societate în care suntem înconjurați de milioane de imagini, mesaje și povești scrise de alții și vrem să-i încurajăm pe copiii și adolescenții participanți la atelierele din cadrul proiectului să-și descopere propria voce și să-si scrie propria poveste.”, declară Judit Balint, Project manager

Timp de două luni, 30 de copii și adolescenți cu vârste între 9 și 18 ani, au descoperit și s-au antrenat în tainele dezvoltării benzilor desenate și poveștilor ilustrate, unul dintre cele mai iubite mijloace de comunicare a poveștilor pentru tânăra generație. Au fost alături de ei în acest demers, pe parcursul celor cinci ateliere, cei 2 traineri, ghizi în lumea fascinantă a benzilor desenate și a poveștilor: Octav Ungureanu, autor de benzi desenate și ilustrator, și Filip Columbeanu, scenarist.

Spune-mi o poveste

În luna mai, cei 30 de participanți la ateliere au vizitat, iar cei care au ales să facă animații, au și lucrat la Centrul International de Cercetare si Educatie in Tehnologii Inovativ Creative – CINETic, în laboratoarele de design decor virtual și realtate augmentată.

Cei care au ales să facă animații au participat ;i la un atelier de două zile susținut de Departamentul de Animație al UNATC I.L. Caragiale și coordonat de Radu Igaszag și Nina Mihăilă, în urma cărora au fost realizate scurtmetraje de animație în tehnica stop motion.

Între 1 iunie și 15 iulie, expoziția Spune-mi o poveste a fost expusă la Școala gimnazială Ferdinand I, iar din 17 iulie ea va putea fi admirată pe gardul de incintă al Muzeului Național de Artă al României (MNAR).